CategoriesΖωή

Ευεξία: Ξέρεις πως για να την αποκτήσεις πρέπει να υπάρχει ισορροπία στη ζωή σου;

ευεξία

Τι σημαίνει ευεξία και πως θα την αποκτήσεις είναι μια μεγάλη συζήτηση που αφορά πολλούς τομείς στη ζωή του ανθρώπου. Μιλάμε συχνά για ευεξία και την έχουμε στο μυαλό μας ώς τη φυσική κατάσταση του σώματός μας.

Λάθος. 

Η ευεξία περιλαμβάνει πιο ευρύ φάσμα από αυτό της φυσικής κατάστασης του σώματος. Για να ακριβολογήσουμε η ευεξία αν θέλουμε να δώσουμε ορισμό της λέξης, προέρχεται από το ευ και το έξη, δηλαδή καλή συνήθεια.Η ευεξία πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπία μεταξύ πολλαπλών διαστάσεων ζωής: 

συναισθηματική, σωματική, κοινωνική, πνευματική, περιβαλλοντική, οικονομική, πνευματική και επαγγελματική. Σήμερα, όλες οι διαστάσεις της ευεξίας είναι αλληλένδετες και κρίσιμες για μια γεμάτη ζωή.

Διάβασε κι αυτό: Ζήσε κοντά στη φύση

 

 Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το πολυακουσμένο wellness αφορά και άλλα πράγματα εκτός του σώματος; 

Η πολυπόθητη από όλους ευεξία αφορά μια ολιστική κατάσταση και φροντίδα για σώμα και πνεύμα. Αφορά την ίδια την ευτυχία που πολλοί την έχουν ως ουτοπία και δεν τολμούν να την πλησιάσουν. Η ευεξία φέρνει την ευτυχία ή και το αντίθετο και μερικά από αυτά που αφορά, είναι:

  • Τη διατήρηση της άρτιας σωματικής κατάστασης
  • Τη συναισθηματική ισορροπία 
  • Τον έλεγχο στρεσογόνων παραγόντων 
  • Τη σωστή διαχείριση των ψυχικών μας καταστάσεων 
  • Την απομάκρυνσή μας από τοξικά περιβάλλοντα 
  • Τη χαλάρωση και την ηρεμία, ψυχής και σώματος 
  • Τον απόλυτο έλεγχο της πνευματικής τροφής 
  • Την απομάκρυνσή μας από τοξικές καταστάσεις και ανθρώπους 

Αν ακολουθήσουμε εννοιολογικά τη λέξη θα κατανοήσουμε πως η ευεξία έρχεται στη ζωή μας, όταν εμείς την αναζητήσουμε και την προξενήσουμε υιοθετώντας συνήθειες που θα επιτρέψουν να πετύχουμε, αν όχι όλα, κάποια από τα παραπάνω που αναφέραμε. 

Ευεξία σε νου, πνεύμα, ψυχή και σώμα. 

Τώρα θα αναρωτιέσαι ποιες είναι οι συνήθειες που θα μας κάνουν να αισθανθούμε ευεξία. 

Εύλογο το ερώτημα. Καταρχήν για να νιώθουμε ευεξία θα πρεπει να την προκαλέσουμε. Τι σημαίνει αυτό;

Δεν θα νίωσουμε ευεξία αν καταναλώνουμε τροφές που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πολύτιμο στο σώμα μας. Ξέρουμε πως αυτό έχει ανάγκη από τροφές που ενισχύουν και όχι που το καταστρέφουν. Άρα το να υιοθετήσεις μια διατροφή πιο φιλική προς το σώμα σου, είναι ένα βήμα για να κατακτήσεις την ευεξία. 

Τώρα θα μου πείτε, λόγια.

Ας περάσουμε σε ένα παράδειγμα για να σας δείξουμε πως η πράξη δεν είναι ούτε μακριά, ούτε ανέφικτη. 

Έπινα τον καφέ μου με τρια (!) κουταλάκια ζάχαρη, ξέροντας όλα όσα αυτή προκαλεί. Λογικά η μέρα μου κυλούσε καταναλώνοντας 3 ή καμιά φορά και 4 καφέδες.

Άρα μια γενναία ποσότητα ζάχαρης προσθέτονταν κάθε μέρα στο σώμα μου. Άρχισα λοιπόν να μειώνω με σύστημα την ποσότητα. Που σημαίνει πως για δέκα μέρες έκανα τα τρία κουταλάκια δύο, για άλλες δέκα ένα και τώρα απορώ πως μου άρεσε η ζάχαρη στον καφέ. Ο σκέτος πλέον μου αρέσει πολύ και τον απολαμβάνω.

 Κάτι τέτοιο μπορεί να το καταφέρει ο καθένας.

Φτάνει να βάλει το στόχο και να τον εξυπηρετήσει με πειθαρχία και συνέπεια. 

Άλλωστε οι στόχοι ενεργοποιούν τη θέληση και συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, άρα μπορείς να κατακτήσεις και ψυχικά οφέλη που οδηγούν κι αυτά με τη σειρά τους στην ευεξία. 

Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως για να κερδίσεις την ευεξία η ύπαρξη στόχων είναι απαραίτητη. 

Το παράδειγμα με τον καφέ, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της ζωής μας που αφορούν πνευματικά και ψυχικά κομμάτια. 

Ο καθένας μας οφείλει να κάνει μια μικρή ή μεγάλη προσωπική έρευνα, ώστε να εντοπίσει, τί είναι αυτό που τον κάνει να νιώθει ήρεμος και γαλήνιος. Τί θα του εξασφαλίσει την πολυπόθητη ισορροπία. Εφόσον το εντοπίσει, μετά τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα ώστε να επιλέξει τις συνήθειες για να μπορέσει να πετύχει το βαθμό ευεξίας που επιθυμεί. 

Όσον αφορά στο σώμα θα σε βοηθήσουν πολύ τα βότανα που προτείνει η φύση για να λειτουργεί σωστά και να ενισχύεται όταν πρέπει. 

Για τη συναισθηματική πλευρά, η στοχοθέτηση είναι δουλειά ειδικών που μπορούν να σε βοηθήσουν να κερδίσεις τους στόχους σου. 

Επιμένουμε πολύ στους στόχους μιας και η ζωή μας εξαρτάται από αυτούς και η ευεξία τους έχει ανάγκη. 

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κομμάτια που αφορούν στην ευεξία, ανάλογες συνθήκες πρέπει να διαμορφωθούν κι εκεί. Δεν μπορείς να νιώσεις ευεξία όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σου δε βρίσκονται σε αρμονία. Αν σκέφτεσαι άλλα, τα εκφράζεις διαφορετικά και οι πράξεις φανερώνουν κάτι διαφορετικό, τότε τα πράγματα είναι απλά, δε θα υπάρχει ισορροπία.

Ο συντονισμός των τριών θα σου επιτρέψει να μάθεις ποιος είσαι και να αποκτήσεις σταθερά σημεία αναφοράς. 

Mπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Αποτοξίνωσε το σώμα σου 

Αν θυμηθούμε στη αρχαιότητα τα Ασκληπιεία δεν αντιμετώπιζαν μόνο την ασθένεια, αλλά προσέγγιζαν ολιστικά την υγεία του ανθρώπου. Ο δε Ιπποκράτης, «ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής», μέσα από τις οδηγίες του προσπαθούσε  να αποτρέψει την ασθένεια και να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να παραμείνουν υγιείς μέσα από τις πρακτικές ευζωίας που δίδασκε.

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως η ευεξία και η ευζωία είναι ο κεντρικός στόχος που πρέπει να θέσει ο άνθρωπος. Το πως θα τα καταφέρει να αποτελεί κύρια μέριμνά του και να επιλέγει τα μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν σε αυτό. 

Μπορείς να ξεκινήσεις με το μονοπάτι της παρατήρησης. 

Δώσε σημασία στον εαυτό σου και προσπάθησε να τον γνωρίσεις μέσω της παρατήρησης. 

Έτσι θα μάθεις τι πραγματικά σε κάνει να νιώθεις ευεξία και να έχεις τη ζωή που σου αξίζει, πραγματικά. 

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανθρώπους με υπερβολικό στρες, διάσπαση προσοχής, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, υπερβολικό βάρος ή το αντίθετο.

Μπορεί όλο αυτό να αλλάξει; Φυσικά και μπορεί. 

Ο ανθρώπινος νους και το σώμα διαθέτουν τεράστια δύναμη.

Να αγαπήσουμε το σώμα μας, να μάθουμε να ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει, να αναλάβουμε την ευθύνη για ότι μας συμβαίνει (η ασθένεια δεν τυχαίνει, την προκαλούμε) και να βελτιώσουμε τον τρόπο της ζωής μας με ότι συνεπάγεται αυτό για τον καθένα.

Αν σου άρεσει το άρθρο μας, διάβασε κι αυτό:  Πως να ζήσεις καλύτερα